Bez kategorii

Schorzenia dotykające stóp i paznokci

Ludzkie stopy mogą być dotknięte przez przeróżne schorzenia. Spośród nich najczęściej, albowiem w ponad połowie przypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Na skutek niej nasze paznokcie stają się żółte oraz dobitnie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci dopisuje noszenie niewygodnego, przede wszystkim nadmiernie wąskiego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, której najczęściej ulegają osoby zmywające naczynia oraz moczący dłonie w detergentach. W tkankach wału paznokciowego ma prawo powstać natomiast stan zapalny, zwany zanokcicą. Wreszcie choroby wirusowe są w stanie spowodować brodawki płytek paznokciowych, jakich efektem ma prawo być brak wzrastania paznokcia. Wszelkie te choroby można odkryć i adekwatnie wcześnie je leczyć to właśnie dzięki różnorodnego typu badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym i badaniom syntetycznym składu paznokcia. Schorzeniom tym wolno również zawczasu zapobiegać przez właściwą pielęgnację paznokcia, lecz w razie konieczności także zmiana sposobu odżywiania i obuwia.

Wspominaliśmy już, że paznokcie w szeregu przypadków ulegają urazom mechanicznym. Pod taki specyficzny typ urazu wolno podciągnąć również obgryzanie paznokci. Występuje bezsprzecznie tylko u rąk, chociaż może jakiś cyrkowiec lub też gimnastyk potrafiłby także obgryzać paznokcie u nóg. Jest bez wątpienia oznaką wielkiego zdenerwowania i złych nawyków, częściej napotykane u młodych ludzi. Obgryzać wolno także skórki w okolicach paznokci. 

Gdzie się udać, aby mieć ładne oraz zdrowe stopy?

Aby mieć śliczne oraz zadbane stopy, należy je oczywiście każdego dnia pielęgnować, jakkolwiek także zadbać o profesjonalne buty i leczenie chorób paznokci, jeśli takowe już na stopach występują. Jeśli jednak profilaktyka nie pomaga, rekomendujemy podolog ursynów – podolodzy to lekarze, jacy specjalizują się w leczeniu chorób stóp, dłoni i paznokci. Wróćmy jednak do dbania o stopy – jedną ze szczególnych form dbałości o stopy jest stosowanie stosownej diety. Co w następstwie tego powinniśmy jeść? Nieodzowne jest zapewnienie organizmowi trafnej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach i ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, następnie żelaza z czerwonego mięsa bądź też natki pietruszki, krzemu, którego przede wszystkim dużo jest w świeżych owocach i warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady i migdałów, oraz cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście oraz kiełkach pszenicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *